Wie ben ik

Wie ben ik?

Mijn passie voor zorgen en actie brachten me bij mijn  basisopleiding als ziekenhuis-verpleegkundige in de ajuinenstad  Aalst.

 

Half jaren tachtig begon ik mijn professionele loopbaan in de thuisverpleging, meer bepaald bij het Wit-Gele Kruis in het Pajottenland.  Met veel  werkplezier en voldoening sjeesde ik door het mooie landschap met mijn 2 PK-tje en daarna met een Renault 4-tje om zieken en zorgbehoevenden te verplegen en te  verzorgen.

 

Door omstandigheden maakte ik  eind jaren tachtig   een  niet voor de hand liggende omschakeling naar de informatica-afdeling van SABAM.      Ik begon er als helpsdesk-medewerker, weer in een sociale en zorgende rol.

Kristien

In de loop van de jaren negentig werd het leven echter zwaarder en zwaarder voor mij, mede door mijn  manier van in het leven te staan zoals: veel zorgen voor anderen, alles perfect in orde en gestructureerd willen hebben, te weinig voor mezelf zorgen, over mijn grens gaan en over mijn grenzen laten gaan, niet klagen en vooral blijven doorgaan. 

 

Op een dag in  jaar 2000 was het echter teveel, ik kon ik 's ochtends mijn bed niet meer uit. Het was alsof twee handen mijn borstkas naar beneden gedrukt hielden. Ik zei al maanden dat het niet meer ging en nu ging het letterlijk niet meer.  Ik had  zware jaren achter de boeg.  Eerst een fysiek veeleisende zwangerschap en een moeilijke bevalling, dan de (zelf)bouw van ons huis. Mijn toenmalige man was vaak van huis voor zijn job en ik had  professioneel ook meer verantwoordelijkheid gekregen. Ik was op, had hartklachten, gewrichtspijnen, spierpijn, ...  Ik was te moe om mijn dochtertje naar school te brengen. Op een gegeven moment was ik zelfs te moe om mijn bed uit te komen of zelfs te praten.

 

Toen heb ik alle mogelijke klassieke en alternatieve behandelingen geprobeerd, maar wat me er het meest heeft doorgehaald zijn acupunctuur en shiatsu (Japanse drukpuntmassage).  Het effect was dat  ik me bewust werd van mijn lichaam. Ik heb mijn lijf leren voelen.  En via mijn lijf kwam ik ook bij mijn mentale toestand: ik besefte dat ik vastzat in een patroon dat ik niet wilde. Na de therapie ben ik zelf onder andere een opleiding tot shiatsu-therapeute gaan volgen en dat heeft mijn bewustwordingsproces alleen maar  versterkt.   Ik heb geleerd om los te laten.  Voor een perfectioniste is dat niet vanzelfsprekend.  Ik geniet sindsdien veel meer van de kleine dingen rondom mij.  Elke ochtend doe ik een kwartiertje yoga en ik let  erg op mijn voeding zonder in extremen te vervallen.  Gezond kan ook heel lekker zijn.  Shiatsu is voor mij een vorm van actieve meditatie: ik maak mijn hoofd leeg, concentreer mij op  wat ik voel, zowel bij mijn client als  in mijn eigen lichaam.  Meer in het nu kan ik dan niet zijn.

 

Na  bijna tien jaar  met shiatsu te zijn bezig geweest, werd het voor mij tijd om mijn blik verder te verruimen en te verdiepen.  Sinds 2014 ben ik dan ook gestart met een driejarige opleiding tot acupuncturiste met als eerste jaar een theoretisch basisjaar rond de Traditionele Chinese Geneeswijzen en vervolgens nog twee praktijkjaren en een veertiendaagse stage in China.

 

Naast mijn eigen levens- en praktijkervaring  hebben de onderstaande opleidingen en stages mij mee gevormd tot de therapeute die ik nu ben:   

 

Ik ben opgeleid:

 • als gegradueerde ziekenhuisverpleegkundige in het Sint-Augustinus instituut in Aalst
 • in Reiki (niveau 1) bij O-KI  Centrum voor Relaxatie en Lichaamsgerichte Therapieën
 • als Naturopaat (voetreflexologie, Bach-bloesems, etherische oliën, voedingsleer) bij Magnolia
 • als Shiatsu-therapeute (klassieke en zen shiatsu, macrobiotiek en bijhorende kooklessen) bij 't Oneindig Verhaal en bij Lifeforce Shiatsu
 • in Taika-do (structurele en viscerale manuele therapieën, cranio-sacraal therapie) bij Lifeforce Shiatsu
 • in de Traditionele Chinese Geneeswijzen en Acupunctuur via een driejarige post-graduaat opleiding bij  het Opleidingsinstituut voor  Traditionele Chinese Geneeswijzen in de Karel De Grote Hogeschool in Antwerpen

 

Daarnaast volgde ik onder andere volgende, aanvullende stages en bijscholingen:

 • basisjaar Taijiquan Nanpai, Zuidelijke school Yang Tian Shan Zhong Jiao, Yang Hemelberg middenvorm bij Eddy Present (2008-2009)
 • adem-, stem- en zangstages (harmonie via adem en stem) bij Martine Reyners (sopraan) (2009-2010)
 • meiso shiatsu & okido yoga bij Lifeforce Shiatsu (2010)
 • basisjaar  Sjamanisme bij het Oost-West-Centrum (2010)
 • familieopstellingen vanuit de Gestalt-visie bij het IVC (2011)
 • veertiendaagse Acupunctuur stage in China in het China Beijing International Acupuncture Training Center en het bijhorende, gelijknamige ziekenhuis via het OTCG (2016)
 • balansmethode acupunctuur  bij het OTCG (2017)
 • ooracupunctuur  bij het OTCG (2017)
 • dynamic 5 elements 4 needles acupuncture using abdominal palpation to treat internal problems bij het OTCG (2017)
 • cosmetische acupunctuur bij het OTCG (2018)

 

Beroepsvereniging:

 • erkend door en lid van de Belgian Acupunctors Federation (http://www.acupunctuur-baf.be/) onder het lidnummer 1.17.009.4